O klubu

Zgodovina MARK OLIMPIJA

Delovanje kluba MARK Olimpija od začetka pa do danes

 Društvo MARK Olimpija je bilo ustanovljeno novembra 2004, delovati pa je začelo junija leta 2005.

Ustanovitelji Moškega akademskega rokometnega kluba Olimpija smo po zatonu RD Prule 67 želeli ponuditi možnost nadaljevanja njihove športne poti, torej, da ostanejo v stiku z rokometom.

To nam je uspelo. Od leta 2005 pa do zdaj se je število registriranih igralcev povečalo. Leta 2005 je v klubu treniralo in tekmovalo 47 otrok, leta 2015 pa že okoli 70 otrok, ki so registrirani pri RZS. Tukaj niso šteti otroci, ki obiskujejo krožke na osnovnih šolah.

MARK Olimpija je na začetku deloval na treh osnovnih šolah, v zadnjih letih pa je svojo dejavnost razširil na dvanajst ljubljanskih osnovnih šol, kjer v okviru interesne dejavnosti spoznava in vadi prvine rokometne igre okoli 120 otrok.

Na krožkih poleg Jureta Kavška in Boštjana Brulca dela še pet mlajših trenerjev, ki pomagajo tudi pri turnirjih v mini rokometu, zaključnih turnirjih in na rokometnih taborih.

Rokometna vadba otrok v obliki interesne dejavnosti poteka na osnovnih šolah:

 1. OŠ Prule
 2. OŠ Toneta Čufarja
 3. OŠ Valentina Vodnika
 4. OŠ Maksa Pečarja
 5. OŠ Milana Šuštaršiča
 6. OŠ dr. Vita Kraigherja
 7. OŠ Mirana Jarca
 8. OŠ Bežigrad
 9. OŠ Vič
 10. OŠ Prežihovega Voranca
 11. OŠ Spodnja Šiška
 12. OŠ Miška Kranjca

 

V prvem letu delovanja v tekmovalni sezoni 2005/06 je MARK Olimpija nastopal  tudi s svojo člansko ekipo v 2. drl. Člansko ekipo je eno leto volontersko vodil Boštjan Brulec.  Kasneje oz. do leta 2013 pa članske ekipe klub ni imel več. Vsi igralci, ki so takrat nastopali v članski ekipi so bili še mladinci, zato se je uprava kluba takrat odločila, da je bolj smiselno nastopati v mladinski ligi.

Nekateri igralci, ki so bili kasneje prestari za mladinsko ligo so šli v druge klube na posodo ali proti odškodnini.

Poleg ligaških tekmovanj pod okriljem RZS, na katerih dosegamo lepe uspehe, se udeležujemo tudi mednarodnih turnirjev po Evropi.

Bili smo v Teramu, Pragi, Izoli, Barceloni in Zenici. Letos se bomo udeležili mednarodnega turnirja v Makarski.

V letih 2009-2011 smo organizirali turnirje v mini rokometu v sodelovanju z RK Olimpijo-ženske v okviru akcije Rokomet je kul – Olimpija je zakon. Na teh turnirjih so se fantje in dekleta z ljubljanskih osnovnih šol seznanili z osnovami rokometa in se zabavali tudi v športnih igrah.

Leta 2011 se je na željo predsednika in direktorja klubu zopet pridružil Boštjan Brulec, kot vodja mladinskega pogona v sodelovanju z Juretom Kavškom.

Isto leto smo se z moškim rokometnim klubom ŠD RK Krim dogovorili, da bosta kluba začela bolj tesno sodelovati na nivoju mladinskih selekcij in tudi na organizacijskem nivoju. Že prejšnja leta sta si kluba izmenjevala igralce v selekcijah, kjer jih je bilo premalo.

Ker so termini treningov pri obeh klubih, ki so dodeljeni iz strani MOL-a, zelo slabi oz. jih je za nadaljnji razvoj igralcev premalo, smo z združevanjem terminov to zelo izboljšali.

S sodelovanjem so se zmanjšali tudi finančni stroški pri plačilu sodnikov, zdravniške službe, prevozov, nabave opreme, organizacije dogodkov…

Razširili smo tudi bazo igralcev in povečali t. i. igralsko piramido.

Sedaj oba kluba delujeta na 20 osnovnih šolah.

Kluba sodelujeta tudi pri ostalih aktivnostih kot so:

 • interni turnirji v mini rokometu (najmanj pet na leto),
 • božično novoletni turnir (vse selekcije, tudi veteranske selekcije, srečelov, darila za mlajše selekcije, zastonj hrana za vsakega udeleženca)
 • po-novoletno druženje s člansko in mladinsko ekipo
 • turnir ob zaključku sezone (vse selekcije, srečelov, hrana, elektronsko merjenje hitrosti meta, družabne igre…)
 • piknik s člansko in mladinsko ekipo
 • udeležba na mednarodnih turnirjih
 • konec avgusta skupna organizacija svojega rokometnega tabora v Savudriji
 • sestanki s starši, predstavitev fair play načel

V tekmovalni sezoni 2013/14 sta se kluba odločila, da začneta tekmovati tudi v članski kategoriji 2. drl pod pogojema, da igrajo samo doma vzgojeni igralci in finančno garancijo, ki sta jo dala Aleš Žabjek (takratni predsednik ŠD RK Krim, sedaj član UO) in Franci Banfi (član UO MARK Olimpija), da pokrijeta dodatne stroške, če jih kluba ne bi zmogla. V kluba se je zaradi tega vrnilo nekaj igralcev, ki so bili zaradi starostne omejitve posojeni okoliškim klubom.

Prvo leto smo dosegli 7. mesto od 14 ekip. V sezoni 2014/15 pa smo se uvrstili v 1. b DRL.