O klubu

Zgodovina ŠD RK KRIM

Začetki rokometa na Rakovniku segajo v daljne leto 1949, ko je bila pri ŠD Krim ustanovljena rokometna sekcija. Prvotno se je igralo samo veliki rokomet na velikem nogometnem igrišču, fantje pa so uspešno tekmovali tudi v takratni državni ligi.

rk-krim-1957      rakovnik-1962

RK KRIM – 1957                      Rakovnik 1962

Leta 1954 je bilo pod cerkvijo ob gimnaziji na Rakovniku zgrajeno igrišče za mali rokomet na podlagi iz rdečih ugaskov (leš). Igrišče, ki so ga imenovali tudi »Perilnik«, so zgradili igralci in dijaki sami. To je leto, ko je igranje rokometa izpodrinilo veliki rokomet. Moška ekipa rokometnega kluba znotraj TVD Partizan Krim je dosegala vidne uspehe v Sloveniji in Jugoslaviji, uspešno pa so igrala tudi dekleta. Vrhuncu, leta 1962, ko je moška ekipa postala prvak Slovenije, je sledil padec. Leta 1964, predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, saj igralci sami niso zmogli finančnega bremena tekmovanj.  Životarjenje kluba se je nadaljevalo do leta 1974, ko je dejavnost v klubu popolnoma zamrla.

prvaki-1962

Junija 1983 je nekaj bivših igralcev Krima oživilo rokometno dejavnost na Rakovniku in ponovno je bil ustanovljen Rokometni Klub Krim znotraj Športnega Društva Krim. Osnovni pogoji za delovanje so bili sila skromni: prazna asfaltna ploščad, zanemarjene garderobe in nič finančnih sredstev. Da so se treningi in tekmovanja lahko začeli odvijati, je zasluga nekaterih staršev in rokometnih zanesenjakov, izdatno pomoč pa sta nudila Avtomontaža in vodstvo ŠD Krim. Mladi igralci so v delovnih akcijah pomagali usposobiti zunanje igrišče na Rakovniku: začrtali so igrišče, postavili zaščitno ograjo in lopo za rezervne igralce, ter razsvetljavo. Leto kasneje, 1984, je bila ustanovljena tudi ženska sekcija, ki je postajala iz leta v leto bolj uspešna. Leta 1992 je začela samostojno pot kot RK Krim Electa in zrasla vse do večkratnih evropskih prvakinj.

Od leta 1983 klub neprekinjeno deluje že tretje destletje, z večjimi in manjšimi nihanji. Članska ekipa se je skozi leta prebila najvišje do igranja v 1.B ligi, kjer se je nekaj časa obdržala, nato pa je zaradi zapostavljanja dela z mladimi in lastne identitete začela lesti navzdol.

rokomet-na-galjevici-1
rokomet-na-galjevici-2

Leta 2004 je v klubu zavel svež veter. Lotili smo se sistematičnega dela z mlajšimi selekcijami, leto kasneje pa smo ukinili tudi člansko ekipo. To ne pomeni, da smo se igranju v članski konkurenci odpovedali, le osredotočili smo se na vzgojo lastnega trenerskega in igralskegakadra. Ko bodo mali žabci z roba Barja zrasli, bodo pripravljeni na skok višje, morda tudi tako visok, kot je uspel dekletom.

V klubu se zavedamo, da ima rokomet na Rakovniku dolgo tradicijo in uspehe. Trudimo se, da ju bomo povečali, zato smo se leta 2012 dogovorili za sodelovanje z MARK Olimpija in to zgodbo peljemo naprej še danes.